woensdag 5 november 2014

Politiek

De verkiezingen zijn geweest en de uitslag is min of meer als verwacht. De Republikeinen (verzameld in de Grand Old Partie GOP) krijgen voldoende zetels om de meerderheid in de Senaat te behalen. In de laatste twee jaar van Obama zullen de VS daardoor wel  lastig bestuurbaar zijn. Rick Scott heeft in Florida gewonnen van Charlie Christ. Christ had trouwens in het verleden al eens de gouverneurspost van Florida voor de Republikeinen bezet. Politieke trouw is hier dus ook niet een echt vereiste. Met Scott is niet iedereen even blij. Hij was directeur van een bedrijf dat beschuldigd werd van criminele activiteiten. Scott als getuige beriep zich 75 maal (volgens een tv-spot) op het 5e amendement, dat hem vrijstelt van antwoorden in situaties waarin het antwoord hem zelf zou kunnen belasten. Naar mijn opvatting zou het moeite kosten hem te laten voldoen aan de integriteitsopvattingen die verschillende politieke partijen in Nederland hanteren.
Maar het kan nog duidelijker. Michael Grimm is gekozen voor de Republikeinen terwijl er een rechtszaak tegen hem is aangespannen wegens crimineel gedrag. Hoewel ik de aard van de beschuldigingen tegen hem niet ken lijkt het me niet direct het onbesproken gedrag dat we van onze leiders verwachten. De commentaren in de krant van vandaag laten trouwens zien dat een aanzienlijk deel van de kiezers weinig vertrouwen heeft dat de eigen partij de situatie in de VS zal kunnen verbeteren.
Onderdeel van de verkiezingen hier in Florida was overigens een referendum over het gebruik van marihuana voor medische doeleinden. Het haalde niet de vereiste 60% van de stemmen.

Inmiddels echter gaat het gewone leven door: wij zijn druk bezig met de voorbereidingen van een vierdaagse cruise naar Cozumel een eiland voor de kust van Mexico. Morgen aan boord en zondag weer terug. Twee dingen stemmen tot nadenken: het mooie weer wordt wat gehinderd door koufronten vanuit het noorden, voor zaterdag wordt dan ook een regenachtige dag verwacht. En de kosten van de wifi aan boord blijken prohibitief hoog. Heeft het zin om een laptop mee te nemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten