donderdag 30 oktober 2014

Verbazend

Freerk en Betty wonen hier nu tien jaar. We hadden erop gemikt bij de eerste in gebruik name aanwezig te zijn. We kwamen toen - september 2004 - aan op Fort Lauderdale in het zog van een orkaan die over dit gebied raasde en ons naar het noorden liet rijden door een landschap dat op een oorlogsgebied leek. Een van de dingen die ons toen opviel op onze reis naar het noorden, terwijl alle verkeerslichten waren uitgevallen, was dat de Amerikaanse weggebruikers zeer beleefd en gedisciplineerd om de beurt de kruispunten passeerden.
Maar goed wij bewonderden het nieuwe huis en zagen hoe rekening was gehouden met het geweld van orkanen. Het huis was volgens voorschrift ertegen beveiligd. Het eerste wat Freerk dan ook deed was de stalen golfplaten voor de ramen weg halen, zodat we naar buiten konden kijken. Een week later moest hij ze trouwens weer plaatsen omdat een nieuwe orkaan op vrijwel hetzelfde punt in Florida aan land kwam, wat een buitengewoon ongewone situatie was.
We konden nu de orkaanvoorzieningen in de praktijk ervaren. We zaten dus in het donker met een kaars  - de orkaan passeerde aan het eind van de middag en de elektriciteit viel uit zoals verwacht - luisterden naar de storm en de regen en speelden bridge.
In dit huis was één raam dat orkaanbestendig was, Het zit in de slaapkamer van Freerk en Betty en moet windstoten van 150 mijl/uur kunnen weerstaan. Dat raam werd niet afgesloten en zo konden we zo nu en dan tussen het bridgen door even kijken naar het natuurgeweld.
Dat orkaanbestendige raam bleek deze week gebroken. Betty constateerde het en verbaasde zich en na haar Freerk en vervolgens iedereen die langs kwam en de lange scheuren in het glas van onder tot boven bekeek. Hoe kon dit stormvaste glas breken? Je zou haast denken dat iemand er met een hamer tegen geslagen moest hebben of er was een vechtpartij geweest en iemand was er met groot geweld tegen aan gegooid. Maar er was geen duidelijk punt vanwaar de scheuren waren ontstaan. Interne spanning in het glas?
Een verbazend fenomeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten