donderdag 16 januari 2014

Multitasking

Toen computers nog nieuw waren - zo in het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw - was multitasking iets bijzonders. Een computer kon maar één ding tegelijkertijd. Maar omdat een computer een apparaat was dat, zoals een collega het uitdrukte, met een geweldige snelheid stond te wachten, moest het mogelijk zijn om in de wachttijd iets anders te doen. De eerste versie van Windows kon al twee of meer dingen tegelijkertijd (althans voor de externe waarnemer). Hij kon een document printen terwijl je aan een ander bezig was verder te werken. De computer kon multitasken. Toen ik de foto van een goede vriendin op facebook aantrof achter haar computer met twee toetsenborden, was het duidelijk dat zij (volgens haar) ook aan het multitasken was.
De mens is een typisch voorbeeld van iets dat kan multitasken. Zie bijv. Het Denken(1988) van Marvin Minsky: "U weet dat dat u alles denkt en doet dat door u gedacht en gedaan wordt. Maar wat is een 'u'? Welke soorten entiteiten werken samen in uw hoofd om uw werk te doen? Als u in wilt zien hoezeer de menselijke geest op een maatschappij lijkt, probeer dit dan eens: neem een kopje thee!
Uw grijporganen willen het kopje blijven vasthouden.
Uw evenwichtsorganen willen voorkomen dat er wordt gemorst.
De dorstorganen willen dat de thee gedronken wordt.
De bewegingsorganen willen dat het kopje naar uw mond wordt verplaatst.
Maar dit alles houdt u natuurlijk niet bezig, aangezien u door de kamer loopt terwijl u met uw vrienden praat. U denkt niet of nauwelijks aan Evenwicht, Evenwicht heeft geen belangstelling voor Grijpen; Grijpen interesseert zich niet voor Dorst en Dorst let niet op uw persoonlijke verwikkelingen. En waarom niet? Omdat ze op elkaar aankunnen. Als elke zijn eigen kleine opdracht verricht dan zullen ze alle te zamen in de grote opdracht slagen: thee drinken."
De menselijke geest als maatschappij, een aantrekkelijke analogie: de bakker interesseert zich maar matig voor het werk van de slager, de slager denkt nog niet aan het werk van de loodgieter, maar zij en vele anderen zorgen samen voor mijn comfort.
Vrouwen zijn bij uitstek multitasking, zegt men. Zij zijn - beter dan mannen - in staat eten te koken, de baby te verschonen, op de kat van de buren te passen en ondertussen een gesprek te voeren al dan niet over de telefoon. Multitasking kwam ook even naar voren bij de Bavelschrijvers (van wie u nog wel vaker zult horen) naar aanleiding van de vraag of aandacht voor bier wel samen kon gaan met het pakken van een puzzelboekje. De vraag werd niet definitief beantwoord. Ik ga voorlopig even uit van dichterlijke, of auteursrechtelijke vrijheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten