dinsdag 19 juni 2012

Autun

In oude Franse steden werd de kerk op een heuvel gebouwd. Autun is wat dat betreft geen uitzondering. Al was dus de richting waarin we de oude kathedraal moesten zoeken al van verre te zien, toch kostte het enige moeite hem met de auto te bereiken. En zo bevonden we ons plotseling in een zeer small straatje waar ik met vol gas met moeite omhoog kwam (in de 2e versnelling). Het lukte om een parkeerplaats te vinden en toen stonden we plotseling voor de kerk. Volgens de gegevens is al aan de aan Lazarus gewijde kerk begonnen in 1120. Zijn beenderen liggen daar ook zegt men. En dat blijkt uit een verlichte ruimte in het altaar waarin een kerkje staat.
Maar eigenlijk gaat het om het tympaan met een dominante Jezus boven de ingang die opmerkelijk genoeg slechts een paar meter van het cafe ertegenover is. Gelukkig is het portaal vrij diep. anders was het tympaan nauwelijks te bekijken geweest.
En verder zijn de meer dan honderd kapitelen bezienswaardig, zij het dat die zo hoog zitten dat je ze in het half donker van deze kerk die in Romaanse stijl werd begonnen en later Gothisch uitgebreid, maar met moeite kunt bekijken. Toch een imposant bouwwerk, waarvan we nog na konden genieten op het grote plein in het centrum onder het genot van een blonde Grimbergen en een eenvoudige lunch. Maar het bier en de zon werken slaapverwekkend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten