Het echtpaar waarvan de vrouw gecremeerd werd was zoals nog werd gememoreerd 59 jaar getrouwd geweest. Ik liet het getal even tot me door dringen. Het was wel een lang huwelijk. Maar in de omgeving waarin ik nu verkeer geenszins het enige huwelijk dat meer dan een halve eeuw heeft geduurd. Trouwens was ik niet zelf al 50 jaar getrouwd? En onze buren vorig jaar en onze andere buren hadden inmiddels al 54 jaar en dat getal had mijn zus ook gehaald. Vijftig jaar getrouwd is eigenlijk helemaal niet zo uitzonderlijk. Daarvoor komt de burgemeester niet meer op bezoek. Wij kregen nog wel een bloemetje van de gemeente. Voor een huwelijk van 70 jaar: daar komt de burgemeester nog wel op bezoek, zoals uit de krant bleek voor enige weken.
In mijn omgeving hoor ik ook mensen zeggen dat zulke langdurige huwelijken wel steeds minder zullen voorkomen, omdat er zoveel huwelijken eindigen in een echtscheiding. In Nederland al wel 40% meldde de krant deze week. In de VS is het percentage zelfs nog hoger. Daar zit wat in: Het is duidelijk een echtscheiding vermindert de kans op een gouden bruiloft: meer echtscheidingen minder gouden bruiloften. Maar daar staat wat tegenover. Want hoe is het met de 60% die kennelijk niet scheidt?
Huwelijken eindigen niet alleen door echtscheiding, maar ook door het overlijden van een van de partners. Eigenlijk is dat wel zeker: hoe lang een huwelijk ook duurt, de dood van een van de partners maakt er een eind aan. Dus de huwelijksduur wordt ook bepaald door de sterftekans.
De meeste mensen trouwen na hun twintigste en moeten dus een een leeftijd van boven de 70 bereiken om 50 jaar getrouwd te kunnen zijn. En daar zit de kneep: we hebben in de AOW-discussie kunnen zien dat toen de AOW werd ingevoerd de gemiddelde levensverwachting in Nederland niet ver boven de 65 lag, terwijl die gemiddelde levensverwachting nu niet ver van de 80 ligt. Een 'winst' van ongeveer 15 jaar. Daar komt bij dat in de meeste huwelijken de man ouder is dan de vrouw. De man moet dus nog ouder worden om die begeerde gouden bruiloft te bereiken. Maar zijn kansen waren wat dat betreft slechter dan tegenwoordig; immers terwijl de levensverwachting van de vrouw was vroeger aanzienlijk hoger dan die van de man.
Die combinatie maakte vroeger - laten we zeggen ten tijde van de invoering van de AOW - de kans op een gouden huwelijk inderdaad tamelijk klein was.
Maar ook de bevolking is in aantal toegenomen, is nu de kans op een gouden bruiloft voor jongelui die nu trouwen nu eigenlijk toegenomen of afgenomen?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten