zondag 11 oktober 2009

De familie Vos

Zoals Jan Venema al opmerkte meester Vos - Oom Chris had een broer die minister was. Maar waarvan ook alweer. Mijn indruk was minister van Arbeid, maar enig Googlewerk maakte duidelijk dat dit niet juist was. Hein Vos was minister van Handel in het eerste naoorlogse kabinet. Maar al bladerend door de verschillende internet pagina's besefte ik dat die familie Vos toch wel een opmerkelijke familie was. Hein Vos was één van de jongste van de 10 kinderen van Hinderikus Vos en Hendrika Christina Eggink. Toen Hein geboren werd was Hinderikus hoofd van de school in Tijnje - 2 km van Terwispel. Hinderikus Vos was, naast zijn onderwijzerschap, voor de SDAP lid van Provinciale Staten in Friesland
Moeder Vos was overigens de eerste vrouw die als onderwijzeres werd aangesteld in Nederland. Oom Chris had ook twee zussen die landelijk bekend werden. Grietje de oudste werd bekend als de dichteres Margot Vos; zij was net als haar jongere zus Marie opgeleid als onderwijzeres. Marie werd op haar 18e onderwijzeres aan de school van haar vader in Tijnje.
Hein Vos ondertussen had met Jan Tinbergen het plan voor de Arbeid opgesteld en toen hij minsiter werd was hij de initiatiefnemer voor de oprichting van het CPB. Hij was als enige minsiter tegen het Indonesiëbelied van het kabinet en hij had een homoseksuele relatie met de schrijver Aar van de Werfhorst (pseudoniem voor Piet Jansen). Zus Marie kwam bij de beide mannen de huishouding doen en later kwam ook moeder Vos daar in huis. Moeder Vos werd 99 jaar oud. Maar ook Margot bereikte een hoge leeftijd. Ze stierf op 94 jarige leeftijd in Winterswijk. Bij deze opvallende carrières viel Oom Chris wellicht wat uit de toon. Hij woonde na zijn vijfde (toen zijn ouders van Emmen naar Tijnje verhuisden) zijn hele leven binnen een straal van vijf kilometer van het ouderlijk huis in Tijnje, tot 1955 in Terwispel daarna in Gorredijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten