donderdag 16 juli 2009

De nieuwe tijd: proliferatie

Vroeger, op feestjes en bij speciale gebeurtenissen, was er altijd wel iemand die een fototoestel bij zich had en foto's maakte. Naderhand kwam hij dan met een stapeltje foto's aanzetten en kon je foto's nabestellen. Dat duurde dan een paar dagen en dan moest er betaald worden, want iedere afdruk kostte geld.
Dat is niet meer. Tegenwoordig ga je naar een feestje en zodra je thuiskomt krijg je een e-mail dat de foto's daar en daar op het internet te vinden zijn. De foto's zijn haast eerder beschikbaar dan de thuisreis duurt. En het grote voordeel: ze zijn gratis. Dat is een fantastische vooruitgang.
Maar iedere vooruitgaqng heeft zijn curieuze consequenties. Niet iedereen heeft een eigen website waarop de foto's kunnen worden geplaatst. Dus moeten er andere wegen worden bewandeld. Die zijn er want het internet wemelt van de websites die gratis ruimte aanbieden om uw foto's op te plaatsen. En zo krijg je een e-mailtje dat de foto's van goede vrienden zijn geplaatst op mijnalbum.nl, of op www.kodak.com, of op .... noemt u maar op. Sommige van de websites laten je niet zomaar toe. Als je daar de foto's van je familie, vrienden en kennissen wilt zien moet je je registreren met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Dat doe je dan want je bent ijdel genoeg om de foto's van jezelf te willen zien.
De volgende stap is dat de website waar je juist bent binnengekomen je uitnodigt om ook je eigen foto's op die website te plaatsen. Je trapt daar zo nu en dan in en voor je het weet zijn je foto's verdeeld over vier of vijf websites en ben je geregistreerd bij nog eens vier of vijf andere websites. Dat loopt natuurlijk helemaal uit de hand, want op de een of andere manier moet je ook van al die websites je gebruikersnaam en je wachtwoord ergens registreren. De strategie is natuurlijk overal dezelfde gegevens vast te leggen. Het enige probleem is dan alleen nog: bij welke websites was ik ook alweer geregistreerd en voor wiens foto's?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten