zondag 11 mei 2014

Calorieën

Zwaarlijvigheid is iets waar we niet aan willen. Daarom proberen we ons gewicht een beetje te beheersen. De meest eenvoudige manier om dat te doen is van alles een beetje minder, maar vooral van de calorieën. Er zijn mensen die denken dat er goede en slechte calorieën zijn, maar dat is onzin. Een calorie is gewoon de hoeveelheid warmte die nodig is om bij 1 atmosfeer 1 gram water te verwarmen van 14,5 -15,5 graad Celsius. Je gewicht beheersen doe je dus door iets (of veel) minder calorieën tot je te nemen dan je nodig hebt, pardon dan je gebruikt. Nu is het gebruik afhankelijk van je activiteit en van je leeftijd. Hoe ouder je bent hoe minder energie je zult gebruiken. Zwaarlijvigheid is dan ook in de eerste plaats een kwestie van leeftijd en zelfbeheersing.

Dit alles is bekend, maar wat doe je als je zoals ik houdt van lekker eten en drinken en als je in je jeugd is voorgehouden dat je je bord moet leeg eten en dat je beleefd moet zijn? Je beheerst je zelf en je eet gewoon wat minder. Want je bent ook opgevoed met discipline, nietwaar? Maar ja.

Ik stapte dus op de weegschaal en constateerde dat ik weer iets minder calorieën moest nuttigen. Dus maar geen koekje bij de koffie maar laten staan en bij de lunch een klein stukje kaas en vanavond maar een borreltje.

Na de middag kwam echter de buurvrouw met haar nieuwe i-pad. Anneke is inmiddels expert in het gebruik van de i-pad, dus die liet zien hoe de buurvrouw apps moest gebruiken en evt. zou moeten installeren. En ook natuurlijk hoe ze haar e-mail moest oproepen. Alleen daar ging iets mis.

Want voor het installeren van de e-mail moet je een gebruikersnaam en een wachtwoord hebben. Ik werd erbij gehaald, maar als het wachtwoord onbekend is is het lastig te raden en zonder werkte het niet. Een ding blijkt bij sommige mensen lastig: waarom zou je zoveel gebruikersnamen en wachtwoorden moeten hebben. Men staat er eenvoudig niet bij stil dat we vroeger rond liepen met een bos sleutels (veelal nog steeds trouwens), voor iedere deur en iedere kast een. Als men naar de schuur loopt om zijn fiets te pakken neemt men een sleutel mee en de kans is groot dat dat een andere is dan de sleutel van de voordeur of die van de kluis. Het internet is net als de reële wereld. Voor iedere deur die je opent of sluit, heb je een sleutel nodig. De sleutel hangt bij het internet niet aan een sleutelring maar aan je gebruikersnaam: het is je wachtwoord.

Toen bleek dat de buurvrouw haar gebruikersnaam en wachtwoord niet paraat had, gingen we naar boven want zei de buurvrouw dan kunnen we meteen een glaasje drinken. Zo gezegd zo gedaan. Nadat het wachtwoord probleem was opgelost kregen we een glas wijn met een bakje met nootjes; het gesprek kwam op gang en toen nootjes op waren kregen we een volgend glas wijn met speciale cassave chips van de Aldi - want dat waren de beste -. De calorieën kwamen in grote getale binnen... De buurman kwam op dreef en liep nogmaals met de wijnfles rond...

We waren op tijd thuis en gingen toen aan de maaltijd die grotendeels was voorbereid.

Morgen gaan we echt wat minder calorieën tot ons nemen. Hoewel... morgen krijgen we onze kleinzoon op bezoek en die heeft al aangegeven dat hij ergens wil gaan eten. Houd je dan maar eens in...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten