In Brave New World speculeerde Aldous Huxley (in 1932) op een maatschappij waarin mensen vanaf hun geboorte worden geindoctrineerd met dat wat ze moeten weten en denken om goede burgers te zijn in hun wereld. Pogingen om het menselijk brein te beinvloeden zijn natuurlijk al veel ouder. Ze hebben grote hoogten bereikt in een commerciele omgeving. Verborgen Verleiders schreef Packard omstreeks 1960. Het was een journalistiek overzicht van de methoden die werden toegepast in bijv. supermarkten om mensen in een bepaalde stemming te brengen om de dingen te kopen die de supermarkt wenselijk vindt. Sinds de jaren zestig zijn die methoden uitgebreid en verbeterd. Het is dan ook niet voor niets dat bij de inrichting van nieuwe supermarkten wordt gewerkt met een soort eilanden. Te beginnen met groente en fruit is het nauwelijks mogelijk de dagelijkse of wekelijkse behoeften zodanig te vervullen dat je niet om het eiland heen hoeft te lopen. Het maakt je wandeling langer. Zo zijn er eilanden voor de vleeswaren, kaas, etc. Zuivelproducten staan zover mogelijk weg van de groente en fruit. Over die inrichting is nagedacht. Mensen en vooral jonge mensen zijn vrij gemakkelijk te manipuleren.
In het commentaar bij de terroristische aanslagen van de afgelopen week wordt vermeld dat het gaat om meest jonge mensen die radicaliseren in de gevangenis. Dat lijkt tenminste twee dingen te betekenen: een aantal van de toekomstige terroristen heeft een crimineel verleden en in de gevangenis hebben de gevangenen onderling wel zoveel contact dat ze elkaar een extreem standpunt kunnen aanpraten.
En dat leidt dan tot de vraag: zou het niet mogelijk zijn om in de gavangenis de (jonge) gevangenen te voorzien van een continue maatschappij conforme boodschap?
Of is dat al uitgeprobeerd?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten