maandag 14 december 2009

Varken

Zoals gezegd het varken leverde veel vlees. Van karbonades to hamlappen. Vlees dat in de winkel zo wordt verkocht. Er wordt wel geklaagd over de kwaliteit van het vlees in de winkel; er zitten teveel antibiotica in en hormonen. Wat dat betreft was het varken van Benna van uitzonderlijke kwaliteit. Het slobberde gedurende 4 maanden zijn varkensvoer naar binnen en deed waarvoor het op aarde was: groeien en vlees kweken.
En toch: Zo'n varken heeft ook een kop, waar vlees aanzit dat minder mooie lapjes oplevert, gewoon omdat ze te klein zijn. Dat vlees werd verwerkt tot hoofdkaas - niet te verwarren met kopkaas - hoofdkaas ook weer van uitstekende kwaliteit en plotseling blijkt dat het bij vlees niet gaat hoe het smaakt, maar om hoe het er uitziet. Die kleine stukjes vlees gekookt in hun eigen bouillon wekken bij een nieuwe generatie in vele gevallen afschuw op. Er was bij onze kleinkinderen dan ook maar weinig enthousiasme te ontwaren voor de grote hoeveelheid uitstekende patée 's die ons varken opleverde. 
Geleerden houden zich bezig met het klassificeren van generaties. De huidige generatie - zou kunnen worden benoemd als de grenzenloze generatie. Ik zou denken dat een benaming als vevreemde generatie net zo goed op zijn plaats is. Een generatie vervreemd van zijn verleden en van zijn natuurlijke voedselbronnen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten