zondag 10 januari 2010

Constructiefoutje?

Waar onze straat eindigt is de toegang tot het waterstation. Twee HR-ketels moeten zorgen voor een ongestoorde voorziening van warm water voor de douche en de afwas. Nu, tijdens deze winterperiode, vragen de ketels wat extra aandacht. Als ik met de heer J. de ketelruimte bezoek valt ons oog op een niet onaanzienlijke plas water op de vloer. Is er een lek? Als we de zaak wat verder onderzoeken blijkt dat de afvoer van het condenswater naar het dak verstopt is.
De oorzaak is al gauw duidelijk. De twee HR-ketels staan hier niet veel langer dan een jaar of acht. De afgelopen zomer is een tweede afvoer voor het condens water aangebracht. Het condenswater loopt via een pvc-pijpje naar buiten en op het dak. Daar vormen zich een fraaie stalagmiet en een even fraaie stalagtiet van ijs. Dat gaat vrij snel met dit weer; het ijs met een diameter van toch al gauw 8 centimeter verstopt de afvoerpijpjes. Het condenswater vult de overloop en meer en loopt op de vloer van het ketelhuis. Wat te doen?
We gingen uiteindelijk, gewapend met een ventilator kacheltje en een verlengsnoer het dak op en verwarmden de afvoerpijpjes. Dat bleek voldoende: na enige ogenblikken konden we de ijspilaren afbreken en de openingen weer vrij maken.
We hebben er een nieuw aandachtspunt bij. Was dit te voorzien geweest bij het aanbrengen van de HR-ketels? Is het een constructiefoutje?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten